Milletvekili Bartın Hakkâri merkezi ve bağlı ilçelerde yaşanan doktor ve tıbbi teçhizat eksiklikleri, halkın sağlık hizmetlerine erişimini ciddi şekilde engellediğini öne sürdü.
Şemdinli ve Yüksekova Devlet Hastanelerindeki yetersizliklere dikkat çeken Bartın, bu durumun tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini savundu.
Yüksekova’da bir anjiyo ünitesinin bulunmaması, kalp ve damar rahatsızlıkları yaşayan yurttaşlar için büyük bir sorun oluşturduğunu ifade eden Bartın, bu durumdaki hastaların Hakkâri veya Van'a sevk edildiğini hatırlattı. Önergesinin gerekçesinde ilçede Adli Tıp Kurumu'nun bulunmamasın eleştiren Bartın, Şemdinli ilçesinin sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını ileri sürdü. Hakkâri ve ilçelerinde sağlık hizmetlerinde yaşanan eksikliklerin bir an önce giderilmesini talep eden Bartın, bölge halkının sağlığını korumak adına gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.
DEM Parti Hakkari Milletvekili Bartın Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu soruları yöneltti.
* Hakkâri ve ilçelerinde doktor ve tıbbi teçhizat eksiklikleri nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarından Bakanlığınız haberdar mıdır?
* 2023 yılında da gündeme getirdiğimiz Yüksekova Devlet Hastanesi’nde hâlâ anjiyo ünitesi ve Adli Tıp Kurumu bulunmamasının gerekçesi nedir?
* Yüksekova’da anjiyo ünitesi ve Adli Tıp Kurumu ne zaman kurulacaktır?
* Yüksekova’da Adli Tıp Kurumu’nun bulunmaması nedeniyle farklı illere sevk edilen yurttaşların yaşadığı zorluklara ilişkin Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?
* Yüksekova ve çevre ilçelerden sevk edilen hastaların yolculuk sırasında yaşadığı sağlık sorunlarını hafifletmek amacıyla acil müdahale ekipleri veya mobil sağlık hizmetleri oluşturulması için bir plan mevcut mudur?
* Şemdinli ilçesinde bir yıldır göz doktoru bulunmamasının gerekçesi nedir?
* Şemdinli’de başta göz doktoru olmak üzere farklı branşlardaki doktor eksikliğinin giderilmesi için yürütülen bir çalışma var mıdır?
* Hakkâri Yüksekova Devlet Hastanesi'nin yanına ek bina olarak planlanan ve yapımı devam eden 100 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde gelinen son aşama nedir?
* Hakkâri’ye 2024 yılında dört kez doktor ataması yapılmış olmasına rağmen hâlâ farklı branşlarda doktor eksikliğinin bulunmasının gerekçesi nedir?
* Bakanlığınızca 2024 yılı içerisinde yapılan dört ayrı doktor atamasında, atanan doktorların branşı, sayısı ve hizmet vereceği hastaneye ilişkin detaylı bir tablo bulunmakta mıdır?
* Hakkâri ve ilçelerinde sağlık altyapısının güçlendirilmesi için Bakanlık tarafından uzun vadeli bir strateji planı yapılmakta mıdır? Bu planların oluşturulmasında bölge halkının taleplerini içeren bir danışma süreci var mıdır?
* Yüksekova, Şemdinli ve çevre ilçelerde sevk edilen hastaların yaşadığı maddi ve manevi zorluklar göz önüne alındığında, Bakanlığınızca bu yurttaşlara yönelik psikolojik destek veya maddi yardım sağlanması planlanmakta mıdır?
* Hakkâri ve ilçelerinde kullanılan sağlık teçhizatının yenilenme sıklığı ve eksikliklerinin giderilmesine yönelik süreçler nelerdir? Hangi dönemlerde yenileme planı yapılmaktadır?
* Hakkâri ve ilçelerine uzman doktorların atanmasına rağmen bazı branşlarda hâlâ eksiklikler yaşandığı göz önüne alınarak, bu eksiklikleri gidermek ve sağlık çalışanlarını bu bölgelere çekmek için ilave teşvik programları mevcut mudur?